Butlletí digital - Núm. 15 13 de febrer de 2007   digital.cruzroja@cruzroja.es   
 
 Conèixer la violència per prevenir-la millor

Cayetano Álvarez. Redacció


Creu Roja Joventut, juntament l'Ajuntament de Múrcia, ha presentat un treball molt detallat sobre situacions violentes a la capital de l'Horta.

La finalitat del treball és servir d'eina per a la prevenció de situacions de violència en l'entorn dels adolescents, així com fomentar la igualtat o sensibilitzar sobre el respecte i la tolerància.

Les conclusions de l'estudi són reveladores: un 80,8% dels joves consultats detecten en el seu entorn situacions de violència, com ara baralles, insults o amenaces. Només el 18,9% assegura no percebre violència al seu voltant.

Igualment, el percentatge d'implicats directes en algun episodi violent, ja sigui perquè el van patir o perquè hi van participar, és del 17,4%.

L'estudi s'ha dut a terme en 26 col·legis públics i privats del municipi de Múrcia amb adolescents d'entre 12 i 16 anys. En l'elaboració de les activitats i distribució de les 700 enquestes utilitzades han participat 35 monitors i monitores de CRJ.

Un dels objectius de l'estudi és inculcar als adolescents una reflexió sobre la violència perquè aprenguin a detectar quan es manifesta. "Volem fer-los comprendre que la violència no és només física o verbal sinó que també s'exerceix a base de silencis, fent el buit a un company, per mitjà d'un xantatge, etc." afirma Águeda Gómez Cos, Coordinadora de CRJ i una de les responsables del treball.

Després d'aquestes pautes, l'estudi mostra les següents dades: el 8,21% reconeix haver patit algun acte de violència en forma d'humiliacions (40,4 %), agressions físiques (29,8 %), amenaces (15,8 %), robatori (8,8 %) o xantatge (5,3 %).

La prevenció de les conductes violentes constitueix una de les tasques més consolidades de Creu Roja Joventut; a Múrcia, aquesta prevenció es duu a terme en unes 15 escoles. No obstant això, l'estudi ha servit per perfilar i precisar els continguts de l'esmentada activitat per al curs pròxim, segons comenta Eduardo Hernáez, membre de CRJ i un dels responsables de l'estudi.

Una altra conclusió del treball és que els adolescents que exerceixen activament la violència són el 8,93%. Aquesta es produeix majoritàriament entre els propis companys de classe, a l'aula, de dilluns a divendres. Els nivells de violència més elevats es donen entre els alumnes de primer d' E.S.O, de 13 i 14 anys d'edat.

La majoria dels adolescents solen compartir aquestes vivències doloroses amb amics de la seva mateixa edat, algun familiar o un professor, tot i que un número important de joves no ho explica a ningú.

Per això, als tallers de prevenció de conductes violentes de CRJ s'insisteix molt en informar sobre els recursos existents en defensa dels més febles, com el telèfon 112 o el d'ajuda al menor. "Volem fer-los veure que la denúncia és un dret", afegeix Gómez.

Del total de la mostra, només un 7,8% denuncia de manera explícita les situacions de violència, encara que el percentatge s'incrementa fins al 14% entre les víctimes.

Per què es denuncia poc? Segons les respostes de l'estudi perquè "no serveix per a res" (34,6 %), "per evitar represàlies" (29,2%), "per no ser un delator" (25,3%) o per "por" (14,6%). Però si contesta la víctima, aleshores la por és la primera causa per no denunciar (31,6%).


 
 Enllaços


   INTERNET: Primer máster de gestió del
      cicle de projectes


  www.sercuidador.es

  www.sobredrogas.es

    

    

   2007 Creu Roja - Núm. 15 - 13 de febrer 2007 - contactes - Donar-se de baixa
Política de privacitat