Text: Rafael Ginel
L'Assemblea Local de Binéfar, un poble de 9.000 habitants a 80 quilòmetres al sud-oest d'Osca, duu a terme un programa original de reciclatge d'oli usat per a convertir-lo en sabó natural.
L'experiència es denomina "Reciclant que és gerundi" i intenta que els ciutadans obtinguin sabó d'una manera artesanal molt senzilla, segons remarca Ernesto Romeu, president de l'Assemblea Local.
Participar en aquesta experiència és molt senzill. Només cal que la persona interessada aporti 5 litres d'oli usat. A canvi rep uns 500 grams de sabó natural, fabricat per les voluntàries de la Creu Roja, i un kit per fabricar sabó.
"La gent s'ha quedat meravellada al veure que amb l'oli usat es pot fer un sabó d'aquestes fragàncies i colors" comenta la tècnica Pilar Amelló.
Amb el kit s'adjunta un fullet amb els 10 passos necessaris per a obtenir el sabó. No obstant això, el primer dijous de cada mes s'imparteix una classe pràctica sobre com elaborar-lo. Les persones que s'encarreguen de la formació són la tècnica de l'assemblea i unes 8 voluntàries. L'última classe s'ha fet l'1 de febrer i hi han assistit una dotzena d'alumnes.
En cada classe se segueixen els 10 passos preceptius, que comencen amb el pesat del sabó, el seu ratllat, una immersió al bany maria i la barreja amb vaselina, fragàncies i colorants naturals. En total, una hora. Després es deixa refredar en un congelador aproximadament durant una altra hora.
A part, les voluntàries de la Creu Roja s'encarreguen d'elaborar el sabó base amb l'oli usat que reben de les persones interessades a participar en aquest programa. Aquesta recepta tradicional és més laboriosa i delicada perquè necessita recipients de coure grans i la utilització de productes perillosos com la sosa càustica.
El programa ha tingut una acceptació molt bona i des que va començar al desembre de 2006 ja se n'han fet 3 classes.
El projecte és "fill" d'un altre sorgit el 2001 que consisteix en obtenir sabó reciclat de l'oli usat en restaurants i hotels. La iniciativa va sorgir d'unes voluntàries d'edat avançada que van rememorar la tècnica per fabricar sabó que usaven les seves àvies.
Aquella recuperació de la memòria ha unit a voluntàries de diverses edats, per això el programa original es denomina "El reciclar no té edat". Aquest experiència ha obtingut diversos premis nacionals o provincials i rep el suport de la regidoria de Medi Ambient de la localitat.
|