Víctor Ladrón de Guevara. Redacció
El 23 de gener va començar el taller "Escriure per a viure" que el comitè autonòmic de la Creu Roja a Navarra ha engegat a Pamplona i que consisteix a iniciar en l'art de l'escriptura a persones majors de 55 anys.
El taller ha començat amb molt bon peu. S'hi han inscrit 23 alumnes, el doble del previst, i s'ha passat de les 11 sessions inicials a 23. Uns canvis d'última hora que han encantat al seu conductor, José Luis Abad, un comercial farmacèutic jubilat de 61 anys aficionat a la lectura que des de fa cinc anys ha descobert el goig de l'escriptura i dels premis literaris.
A la primera sessió del taller, malgrat que els carrers de Pamplona estaven coberts amb un pam de neu, els alumnes van assistir-hi al complet. I amb ganes. Abad explica el grau de participació elevat i la confiança que ha mostrat el grup, sobretot les dones, més llançades a l'hora de compartir els seus sentiments, segons ell.
Una d'elles va dur una carta adreçada al seu espòs difunt i no va haver-hi problema perquè l'epístola servís com a primer text a comentar en el taller. De fet, la pròpia experiència de cada alumne és la matèria prima sobre la qual cadascú pot redactar llavors els seus treballs.
"El millor és recrear el passat enlloc de buscar temes aliens", assegura Abad. "Encara que també es poden divulgar llegendes del poble de cadascú". Entre una classe i l'altra els alumnes hauran de fer tasques a casa, és a dir, els deures. La primera tasca a fer ha estat la de redactar una carta d'amor. Al final del curs cada alumne disposarà d'un dossier amb la recopilació dels textos.
El taller és una iniciativa de la Unitat d'Atenció a la gent gran de la Creu Roja a Navarra en resposta a l'elevada sol·licitud d'activitats que han reclamat els més grans durant el 2006, segons explica el seu responsable, Idoia Urmeneta. La unitat compta amb uns 2.000 usuaris de diversos programes i tallers.
Segons l'estudi "Les persones grans a Espanya. 2004", de l'Imserso, el 8'6% de les persones grans sol·liciten activitats formatives, sobretot artístiques (34'4 %) i d'informàtica (23'8 %). Les primeres les demanen més les dones i les segones els homes.
La unitat de la gent gran compta entre els seus serveis amb la revista de creació literària "Ara-Orain", que ha arribat als 24 números, i amb un aula informàtica mòbil que visita diferents pobles.
El taller d'escriptura fa un repàs per les tècniques de la prosa i la poesia fins a la Generació del 27. José Luis Abad busca amb entusiasme materials didàctics per a facilitar la comprensió de la disciplina als alumnes. Mentrestant, la resta del seu temps l'omple llegint i rellegint Cervantes i Lorca i donant forma a una novel·la que té entre mans, de la qual ja ha escrit 400 pàgines.
|