Durant el 2006, el nombre de desastres al món va ser de 427, un nivell similar als 433 de 2005, no obstant això el nombre de morts i damnificats va disminuir. Tot i això, les xifres encoratjadores de 2006 no modifiquen la tendència a l'alça de la dècada.
Ja que des de la comparació entre les dades de l'última dècada (1997-2006) i les dades de l'anterior (1987-1996) es desprèn que el nombre de desastres va augmentar un 60%, passant de 4.241 a 6.806.
La quantitat, gravetat i l'impacte dels desastres van en augment a causa de factors com el canvi climàtic, la urbanització massiva sense planificar, el ràpid creixement de la població i la degradació ambiental.
Són dades de l'últim Informe Mundial sobre Desastres, de la Federació Internacional de la Creu Roja i de la Mitja Lluna Roja, que conté les últimes tendències, dades i anàlisis sobre les crisis existents.
En la present edició de l'Informe s'examina la discriminació en casos de desastre i s'analitza quins grups són discriminats i el perquè de la seva discriminació, així com la manera com aquesta es manifesta i agreuja la vulnerabilitat.
Segons l'Informe, els grups als quals se sol discriminar (amb freqüència sense intenció de fer-ho) són les persones d'edat, les persones amb discapacitat, determinades minories i les dones, grups als quals rares vegades es busca o escolta. A vegades, el problema es veu amplificat pel fet que les actituds discriminatòries neixen i es fomenten en la pròpia família o comunitat.
A l'Informe es formulen recomanacions encaminades a assegurar que en els programes de preparació per a desastres es tinguin en compte les necessitats dels grups marginats i vulnerables. Es tracta que aquests grups rebin una assistència oportuna i adequada en situacions d'emergència i participin en les activitats de recuperació després del desastre.
Entre les solucions per abordar la discriminació, l'Informe demana definir clarament els conceptes de marginació i vulnerabilitat, així com preparar més informació sobre l'impacte de la discriminació. A més, recalca la necessitat que els grups marginats i vulnerables participin en el disseny i l'execució dels programes d'ajuda d'emergència i per al desenvolupament.
Aquesta és la 15ena edició de l'Informe, que elabora anualment la Federació Internacional de la Creu Roja i de la Mitja Lluna Roja des de 1993.
|