Butlletí digital - Nº44 30 de octubre de 2009   digital.cruzroja@cruzroja.es   
 
Guinea Bissau: l'emergència permanent de l'aigua.

Reunió dels líders de la comunitat
Reunió dels líders de la comunitat

 
Un 64,7 % de la població de Guinea Bissau viu per sota del llindar de la pobresa (2 $ diaris) i un 20,8 % viu en extrema pobresa (menys d'1 $ al dia). A més, en els últims cinc anys, hi ha hagut brots epidèmics de còlera en totes les estacions de pluja, causats per la mala infraestructura hídrica i l'ús de pous a l’aire lliure. La falta de manutenció i d'inversió en el sistema de tractament d'aigües residuals afavoreix que el líquid contaminat es filtri des de les canonades trencades a les capes subterrànies. La xarxa de canonades, instal•lada fa uns 45 anys, està destartalada, desgastada i oxidada per la falta de reparacions. D'altra banda, la sagnant guerra civil de 1998 a 1999, seguida de successius governs militars i d'una dècada d'inestabilitat política, inseguretat i estancament econòmic, van contribuir al deteriorament de les infrastructures.
 
Per tal d’analitzar temes com aquest, la Creu Roja celebra el 6 i 7 de novembre les "II Jornades d'Aigua, Sequera i Conflictes", a San Lorenzo del Escorial (Madrid). Les jornades, organitzades pel departament de Formació i Medi ambient de l'organització, en col•laboració amb el Ministeri de Medi ambient i Medi Rural i Marí, aborden el tema de la crisi de l'aigua i les possibles solucions que es poden donar des d'institucions com ara la Creu Roja.
 
En el cas de Guinea, els més afectats per aquesta situació són les dones i, fonamentalment, la infància. Les malalties transmeses per l'aigua contaminada constitueixen una de les principals causes de la mortalitat infantil en aquest país.
 
Per aquests motius, la institució porta a terme diferents projectes d'Aigua i Sanejament al país africà, en col•laboració amb la Creu Roja a Guinea Bissau. Els principals programes es desenvolupen en les àrees més vulnerables del país, les zones rurals i més aïllades de Gabú i Bafatá, i es compta amb el suport de la Direcció General de l'Aigua (DGA) del Ministeri de Medi ambient i Medi Rural i Marí del govern estatal. El principal projecte d'aquest àmbit està dirigit a millorar l'accés a l’aigua potable en 8 poblacions rurals de la regió de Bafatá.
 
El programa inclou la realització d'activitats de sensibilització dirigides a fomentar els hàbits d'higiene i de bon ús dels pous, la construcció de 4 pous tradicionals, 6 safareigs i 2 abeuradors, 45 latrines familiars i la constitució de comitès d'aigua i sanejament per a la gestió de les infrastructures d'aigua.
 
El resultat de la intervenció en les comunitats beneficiàries és evident. No només tenen accés a l'aigua durant tot l'any, sinó que han millorat les seves condicions sanitàries i, amb això, ha disminuït la morbiditat, sobretot infantil. D’altra banda, la creació de comitès d'aigua i sanejament ofereix una garantia més gran en el manteniment de les infrastructures.
 
Text: Miguel Ángel Rodríguez
 
 Enllaços


  INTERNET: Cursos a distancia
  www.cruzroja.es/sembramosvida/
  www.sobremalaria.es
  www.migrar.org

    

    

   2009 Creu Roja - Nùm. 44 - 30 de octubre de 2009 - contactes - Dóna't de baixa
Política de privacitat