 |
La informació salva vides i és, per si mateixa, una forma vital d'ajuda davant una situació d'emergència o catàstrofe.
Les persones damnificades necessiten informació tant com aigua, aliments, medicaments o refugi. La informació és clau en l'àmbit de les estratègies de preparació i resposta davant de desastres, alleuja el sofriment en ple desastre a través de les dades sobre familiars i desapareguts, ofereix dades sobre com accedir a les ajudes, permet que l'assistència sigui apropiada i, en definitiva, sensibilitza i consciencia sobre les necessitats a mig i llarg termini de les persones que ho han perdut tot. D'altra banda, la cobertura informativa sobre una emergència influeix decisivament en l'assignació de recursos per als afectats. En definitiva, una informació precisa i oportuna és per si mateixa un mitjà d'intervenció enfront de desastres i crisis humanitàries.
Per aquests motius, la Creu Roja va crear el 2007 la Unitat de Comunicació en Emergències (UCE), amb la finalitat de contribuir a la gestió de la informació interna i externa durant una emergència, dins i fora del nostre país. Segons el Protocol d'Intervenció de la UCE, "la comunicació en situacions d'emergència requereix, per les seves particularitats i ritmes una resposta eficaç, coordinada i proporcionada, garantint que aquesta sigui l'adequada a cada moment i l'adaptada realment a la difusió de la nostra acció i a la demanda informativa per part dels mitjans de comunicació".
La UCE està integrada fonamentalment per professionals de la Informació de la Creu Roja i el seu desplegament sobre terreny depèn de l'entitat, magnitud i evolució d'una emergència i, fonamentalment, de les necessitats de les víctimes. Així, la UCE ha estat activada davant d'emergències com el terratrèmol de Perú de 2007, les inundacions de Centreamèrica d'aquest mateix any, les inundacions de Senegal de 2009, els terratrèmols d'Haití i Xile de 2010, el terratrèmol de Llorca de 2011 o la crisi del Sahel de 2011.
Un pilar clau de la UCE és la capacitació contínua dels seus integrants. Navarra, en concret el municipi de Javier, ha acollit aquest mes de març un nou curs de formació d'aquesta Unitat en què participen des de responsables de la resposta davant emergències nacionals o internacionals de la Creu Roja a experts en xarxes socials o periodistes i corresponsals de la talla d'Evaristo Canete, reporter gràfic emblemàtic de TVE. En aquesta edició del curs, hi ha participat una representant de la Creu Roja a Catalunya.
Durant 3 dies, el Castell de Javier s'ha convertit en un espai de formació intensiva en el qual es comparteixin algunes claus sobre la gestió de la informació en emergències, el rol de les xarxes socials, l'aplicació del Dret Internacional Humanitari en situacions de conflicte o les premisses bàsiques de Salut a l'hora de treballar en un context de crisi o catàstrofe.
|
 |