 |
El director de l'àrea d'integració social de la Fundació "la Caixa", Marc Simón, i el coordinador estatal de la Creu Roja, Antoni Bruel, van presentar a CaixaForum Madrid el balanç del projecte d'inserció laboral de dones en situació vulnerable que impulsa l'entitat financera i l'organització d'acció humanitària. A l'acte, hi van assistir també dues dones participants: Núria Urbà, que actualment treballa a Aqualia com a teleoperadora, i Josefa González, monitora de Fitness Curves, una cadena de gimnasos femenins.
Amb el programa Incorpora, l'entitat financera i la Creu Roja han facilitat 263 llocs de treball a dones víctimes de violència masclista.
Un total de 1.862 dones en situació de vulnerabilitat (590 d'elles havien patit o estaven patint violència de gènere, el 32%) van participar en el projecte durant el 2012. Del total de participants, el 85% té entre 25 i 45 anys i el 38% són dones immigrades.
Durant l'any passat, es van atendre a través d'aquest programa a Catalunya, un total de 493 persones (430 dones), amb una taxa d'inserció del 39%.
Un itinerari per a cada dona
La iniciativa tracta de pal·liar els efectes de les circumstàncies socials que poden derivar en situacions de precarietat laboral crònica, com la violència masclista, les responsabilitats socials familiars no compartides, la cura informal de persones amb dependendència, l'atur de llarga durada o el treball en l'economia submergida sense protecció social, tant en zones rurals com urbanes.
Els objectius primordials del projecte impulsat per l'Obra Social "la Caixa" i la Creu Roja són:
1. Promoure mecanismes i processos que permetin a les dones l'establiment de xarxes de suport mutu per a la inserció sociolaboral.
2. Acompanyament i orientació en el procés d'accés al mercat laboral. Intermediació entre les dones i les empreses, promovent la seva responsabilitat social empresarial.
3. Tutoritzar en el lloc de treball per facilitar l'estabilitat laboral.
El projecte facilita a les dones camins i ponts cap a l'ocupació, mitjançant una metodologia que explota a fons els valors positius associats al treball: independència personal, motivació en els seus recorreguts cap a l'ocupació, reconeixement social i establiment de vincles socials.
La principal línia estratègica se centra, per tant, a potenciar les capacitats de les dones, afavorint la seva autonomia com a via per assolir la plena integració. Tot això, partint de la premissa que l'accés a una ocupació constitueix una de les principals portes cap a la integració social de persones en risc o situació d'exclusió.
Es tracta, en definitiva, d'abordar la inserció laboral de manera personalitzada i coherent amb les necessitats de cada dona, a partir de la seva implicació activa en el procés, facilitant el seu accés al món laboral.
En aquesta línia, el model de treball no s'orienta en exclusiva a les dones amb una millor situació o disposició per a l'ocupació, ja que pretén adreçar-se principalment a aquelles persones que necessiten una finestra per treure el cap a la seva recuperació, una motivació per començar de nou o una oportunitat per retrobar-se a elles mateixes.
Les insertores laborals i les empreses, peces clau
La intermediació és el nucli central d'aquest projecte; el que converteix la tècnica d'inserció laboral en una figura clau del projecte, tret distintiu, al seu torn, del programa Incorpora en el seu conjunt. Aquestes professionals acompanyen les dones al llarg de tot el seu procés d'inserció en el mercat de treball, començant per identificar els sectors amb més oportunitats d'ocupació, i coneixen les preferències de les empreses de la seva zona, el que els permet presentar perfils que s'ajustin a les seves necessitats. Entre les seves funcions destaquen el procés d'intermediació inicial i l'acompanyament laboral de les dones incorporades a un lloc de treball. Així doncs, d'elles depèn l'èxit tant de la persona contractada com de l'empresa contractant.
El seu treball es concreta en una àmplia xarxa de recursos d'atenció repartits per les diferents comunitats autònomes i destinats a aquestes dones que pateixen un fort procés d'aïllament, estigmatització i, en molts casos, exclusió social. Un total de 23 oficines repartides per tot l'Estat permeten atendre les necessitats específiques de cada territori. Aquestes estan situades a Madrid, Càceres, Salamanca, Guadalajara, Orense, Lugo, Oviedo, Guipúscoa, Pamplona, Màlaga, Granada, Santa Cruz de Tenerife, Alacant, Castelló, Palma, Girona, Lleida, Castelldefels, Sabadell, Badalona, Terrassa , Cerdanyola i Terres de l'Ebre.
Un altre pilar fonamental per al funcionament d'aquesta iniciativa per a la integració laboral de dones en situació de vulnerabilitat és la implicació de les empreses. Al llarg de 2012, fins a 417 empreses han contractat dones en situació de vulnerabilitat. Tot això en el marc de la responsabilitat social corporativa (RSC), entenent la inserció laboral dels col·lectius més desfavorits com a part fonamental d'aquesta pràctica empresarial.
Atenció específica a dones víctimes de la violència masclista
A més del treball conjunt en matèria d'inserció en el mercat de treball de dones en risc d'exclusió, l'Obra Social "la Caixa" i la Creu Roja posen especial èmfasi en l'atenció integral de dones víctimes de la violència masclista.
Entre aquestes iniciatives destaca "Violència: Tolerància zero", un programa de l'Obra Social que, en la línia d'estreta col·laboració entre ambdues institucions, també es desenvolupa de la mà de l'organització d'acció humanitària.
"Violència: Tolerància zero", tracta de reduir l'impacte emocional que provoca el maltractament i ajudar tant a les víctimes com a les persones que es troben en situació de risc, afrontant la problemàtica de la violència des de la prevenció i des de la intervenció. Concretament, en aquest últim àmbit està desenvolupant un programa de suport psicosocial en què es treballa seguint un model d'intervenció basat en la resiliència que cerca l'empoderament de les dones. En aquest programa, es realitzen tallers en els quals es proposen diverses activitats dissenyades per esdevenir eines per als professionals i així contribuir a la normalització de la vida d'aquestes dones cap a un futur profitós i satisfactori.
Durant l'any passat, es van atendre a través d'aquest programa a 331 dones en situació de vulnerabilitat. Els tallers realitzats han tingut una durada de 30 hores complementades amb 12 hores d'apoderament digital i 50 hores de seguiment i acompanyament al mercat laboral.
|
 |