 |
S’encén la llum vermella i en Manel, el tècnic, dóna el senyal des de dins. S’encén el pilot de l’estudi. És “l’hora de la paraula, fent visible allò invisible”, el programa que condueix un grup de joves afectats per malalties mentals.
Una emissió que ells preparen amb delicadesa, entusiasme i professionalitat. Formen part del CRIS (Centre de Rehabilitació i Inserció Social) de la Creu Roja a Castelló. L’experiència forma part d’un taller que va començar el seu projecte el 2010, quan l’Universitat Jaume I va aprovar el projecte de ràdio que els va permetre participar en les emissions de la ràdio universitària Vox UJI RADIO.
A la sintonia, li segueix la veu suau de la Montse, una de les protagonistes, que, abans de donar pas al sumari, adverteix: “El programa en el qual la bogeria es converteix en seny”. I no dubten ni en un moment en denunciar situacions d’injustícia social; lamentar el tancament del Canal 9, la RTVV o retreure que sempre s’associa violència amb trastorn mental.
Ells volen donar a conèixer la seva visió de tot allò que els envolta, idees, suggeriments, opinions… i ho fan d’una forma sincera i clara, molt digna. El seu objectiu és trencar l’estigma que els persegueix, a través de la informació i la ràdio és un mitjà eficaç per aconseguir-ho.
Amb tan sols 20 minuts de durada, tenen temps més que suficient per aprofundir en aspectes relacionats amb la malaltia mental; seleccionar bona música, per exemple de grans figures que també s’han vist afectades per la malaltia.
Ofereixen crítica de cinema, teatre, recomenacions literàries i musicals: i opinió sobre temes d’actualitat.
El taller l’integren dos grups de 4 persones cadascun, amb l’assessorament d’un tècnic del Centre de rehabilitació, estudiants en pràctiques i voluntariat. D’aquesta manera, el taller de ràdio permet que cadascú desenvolupi les seves habilitats, es mantingui informat, atent a la realitat i practiqui en grup tècniques d’expressió, d’interès per a tothom.
La Creu Roja treballa amb persones afectades per trastorns mentals des de 1997. En l’actualitat, acudeixen 50 persones diàriament al centre, amb l’objectiu d’adquirir habilitats i competències, capaces d’oferir les majors cotes de qualitat de vida.
Aquestes persones tenen les seves pròpies vivències, opinions, somnis, desitjos… amb una vida no tant diferent a la de la resta de la població. I a través del programa de radio “L’hora de la paraula”, cada 15 dies, ells ho transmeten a través de les ones a qui vulgui escoltar-los.
|
 |