 |
La Creu Roja a Catalunya repartirà 2,77 Kg milions de Kg d’aliments entre 165.827 persones en situació vulnerable des de finals de febrer i el mes d’abril. La institució humanitària acaba d’iniciar la tercera fase de la convocatòria del Programa d’Aliments de la Unió Europea (UE) de 2013, durant la qual repartirà prop de 20 milions de quilos i litres d’aliments entre les persones desfavorides arreu de l’Estat.
Aquest Pla Alimentari depèn del Fons Espanyol de Garantia Agrària (FEGA) en l’àmbit estatal i està enquadrat en les mesures de regulació del mercat de productes agroalimentaris de la Política Agrícola Comú (PAC). La distribució d’aquests aliments arreu de l’Estat la porten a terme, com a gestores del programa, la Creu Roja i la federació de Bancs d’Aliments (FESBAL) -50% cadascuna-, a través de 109 centres d’emmagatzematge i distribució i beneficiarà a més de 2 milions de persones.
Com a gestora d’aquest pla europeu, la institució humanitària distribueix els aliments a les entitats adherides al programa, les quals, al seu torn, fan el repartiment als beneficiaris. A Catalunya, fins a 469 entitats adherides han rebut aliments de la mà de la Creu Roja, entre les quals també es troben assemblees locals i comarcals de la institució humanitària.
En total, aquest pla anual (distribuït en tres fases de distribució) suposarà la distribució de prop de 40 milions de Kg arreu de l’Estat, dels quals 5,6 seran distribuïts per la Creu Roja a Catalunya.
Per a la selecció de la cistella d’aliments, el FEGA, en col•laboració amb experts en nutrició, ha adquirit aquests productes mitjançant licitacions públiques. Està composta per 14 productes de fàcil transport i emmagatzematge, poc peribles i, sobretot, de caràcter bàsic, de manera que els beneficiaris finals puguin preparar fàcilment un àpat complet per a una persona o per a una família amb diversos membres, inclosos nadons.
Múltiples iniciatives de recollida d’aliments per a la infància
A més de gestionar el Programa d’Aliments de la UE, la Creu Roja porta a terme múltiples iniciatives de recollida d’aliments, en les quals col•laboren empreses (sovint amb la col•laboració del seu personal), institucions i la ciutadania en general. Moltes d’elles estan dirigides a l’atenció del col•lectiu més vulnerable, la infància.
En el cas de Catalunya, cal destacar que la Creu Roja llençarà properament una gran Aliança Humanitària per a l’Alimentació Infantil, que pretén aplegar el màxim de recursos i voluntats possibles per finançar projectes d’alimentació infantil.
Arreu de l’Estat, també s’han dut a terme experiències com la campanya “Solidaritat amb la infància”, que ha comptat amb el suport de la Fundació Real Madrid i del Corte Inglés i ha tingut per objectiu de distribuir 560.670 berenars a més de 5.000 infants. Altres exemples són la iniciativa “Amb Cor”, realitzada juntament amb Alcampo, la donació de litres de llet de Pasqual o la campanya amb Santa Lucía per finançar berenars escolars a Barcelona, Sevilla, València i la Coruña. A més, ha col•laborat amb la Creu Roja l’empresa cordovesa Grupo DEZA que, a més de donar grans quantitats d’aliments, cedeix un dels seus supermercats per a les periòdiques “Operacions Quilo” – recollides d’aliments-. Aquesta empresa ha rebut, de fet, la Medalla De Bronze de la Creu Roja durant el 2013.
Són diverses les iniciatives que conviden a col•laborar a la ciutadania, des de l’incipient “Guadalajara da la lata”, l’objectiu del qual és conscienciar a la societat sobre la necessitat de proteïnes en l’alimentació dels més petits, fins a la iniciativa “Enamora+E”, per recollir aliments a canvi de marcapàgines i llibres de poemes a Ceuta, realitzada en col•laboració amb la comunitat educativa IES Almina.
|
 |