 |
En motiu del Dia Internacional de la Gent Gran, que es commemora el dimecres 1 d’octubre, la Creu Roja vol recordar la important contribució social d’aquest col•lectiu, també prioritari per a la institució humanitària. La Creu Roja celebrarà aquesta jornada, amb una trobada a Montserrat on hi participen 650 persones, la majoria usuàries i voluntàries, en la qual es dóna el tret de sortida de la celebració dels 25 anys de la Teleassistència Domiciliària.
En aquestes jornades, participaran usuaris dels diferents projectes de gent gran de l’entitat que, durant l’any 2013, van atendre un total de 40.692 persones grans arreu de Catalunya. Entre aquests projectes, cal destacar el programa VBellesa Activa, un projecte per acompanyar les persones grans en el seu procés d’envelliment, promocionat els hàbits saludables i la participació a la comunitat, així com per complementar la cobertura de les seves necessitats bàsiques. A la província de Barcelona, el projecte va atendre més de 10.044 persones el 2013.
Fruit de la experiència amb aquest col•lectiu, la Creu Roja vol aprofitar el Dia Internacional de la Gent Gran per visualitzar la seva participació i contribució social, tant en la construcció de la història, com pel seu protagonisme en el teixit social actual (pel seu paper de suport a la família o pel seu paper actiu en entitats, associacions i espais de participació ciutadana). Segons el 3r estudi de l’Observatori de Vulnerabilitat de la Creu Roja a Catalunya, que abordava l’impacte de la crisi en la gent gran atesa per l’entitat (juliol 2012), el 33% de persones grans han ajudat per primer cop a alguna familiar des de l’any 2010.
La Creu Roja alerta que és necessari fer visible aquest col•lectiu, moltes vegades silenciat, i la necessitat de donar-li suport i acompanyament, especialment en el context actual de crisi econòmica i els canvis de regulació que impacten directament sobre la gent gran. Entre ells figuren els següents: la nova regulació de les pensions, i més tenint en compte la pèrdua de poder adquisitiu davant la pujada de preus - especialment dels subministres-; la paralització i modificació de la llei de promoció de l’autonomia persona i l’atenció a la dependència; o la incorporació del copagament en els medicaments, que suposa en ocasions l’abandonament d’alguns tractaments. Segons dades de 2013 de l’Observatori de Vulnerabilitat de la Creu Roja a Catalunya, el 19% de persones grans no pot comprar amb regularitat ni carn ni peix i més del 25% manifesta no poder mantenir la seva casa a una temperatura adequada.
Major temps de permanència al servei Teleassistència Domiciliària
Mitjançant el servei de teleassistència, que permet un contacte directe amb les persones grans, la Creu Roja també pot anar coneixent quines són les seves necessitats. L’equip tècnic de la Creu Roja contacta telefònicament de forma quinzenal amb les persones que compten amb teleassistència i moltes d’elles reben periòdicament visites de voluntariat.
El servei de TAD va néixer l’any 1989 per atendre les persones grans immediatament en cas d’emergència i fer un seguiment de la seva situació. Però la recollida de dades del servei no es va sistematitzar fins el 1993, moment des del qual els usuaris de la teleassistència gairebé s’han multiplicat per 10. Si l’any 1993, el servei comptava amb 1.178 usuaris i usuàries, actualment compta amb 11.042.
Les persones que fan ús de la TAD comptem amb un penjoll amb un botó vermell i, en cas d’emergència, poden pitjar-lo per connectar directament amb el Centre de Coordinació de la Creu Roja, que activa tots els recursos que calguin en cada cas. Per gestionar aquest servei, la Creu Roja compta a dia d’avui amb un extens equip distribuït arreu del territori i amb un Centre de Coordinació per on han passat 562 operadors i tècnics des de 1999.
També cal destacar que, des dels orígens de la teleassistència, el temps de permanència dels seus usuaris s’ha triplicat. Si entre 1993 i 1994 no va superar els 1,63 anys, actualment se situa en 4,37. En aquest mateix període, també s’ha elevat en 5 anys l’edat mitjana de les persones que fan servir la Teleassistència Domiciliària, que ha passat de 77,9 a 85 anys. Per contra, sí s’ha mantingut estable al llarg del temps la gran majoria femenina entre les persones que compten amb el servei. El 80% d’elles són dones.
Prop de 9 milions d’intervencions de la teleassistència des de l’any 2000
L’augment de les persones ateses al servei i el seu major temps de permanència ha multiplicat la tasca de la Creu Roja en Teleassistència Domiciliària. Així, només entre els anys 2000 i 2014, el Centre de Coordinació ha realitzat prop de 9 milions d’intervencions o trucades relacionades amb aquest servei. La majoria d’aquestes trucades (51,35%) serveixen per conversar amb les persones grans, moltes de les quals pateixen soledat, ja sigui per iniciativa dels propis usuaris o de l’equip tècnic de la Creu Roja. En canvi, només un 6% de les trucades responen a situacions d’emergència.
Innovacions tecnològiques
Més modernament, la Creu Roja ha aprofitat les innovacions tecnològiques per posar noves aplicacions al servei de la gent gran i d’altres col•lectius vulnerables. Així entre els anys 2008 i 2009 va començar en marxa el Localitzador Personal (LOPE) per a persones malaltes d’Alzheimer o d’altres deterioraments cognitius en fase lleu i moderada – inicialment anomenat SIMAP-, un dispositiu amb GPS que facilita la seva localització en cas de pèrdua. Actualment, aquest servei compta amb 365 usuaris arreu de Catalunya. Posteriorment, l’any 2012, l’entitat va posar en marxa la Teleassistència Mòbil, per estendre aquest servei fora de la llar, una aplicació de la qual fan ús 182 persones a dia d’avui.
|
 |