Butlletí informatiu digital Núm. 97 (2014)
Segueix-nos a:
 
Actuem ja contra la pobresa energètica!
Delfina, usuària que rep ajuda per pagar els rebuts de subministraments de la Creu Roja a Mataró.
Aquests dies ja comencem a notar el fred hivernal en molts punts de Catalunya i, malauradament, moltes famílies amb dificultats econòmiques no podran comptar amb calefacció. En el conjunt de la població catalana, el 10,9% de les llars no poden mantenir la seva a llar a una temperatura adequada, percentatge que puja fins al 61,8% entre els col•lectius vulnerables atesos per la Creu Roja, 20 punts més que el 2011. A més, el 71% de les persones en situació de risc ateses per l’entitat tenen dificultats per pagar els rebuts dels subministraments i 1 de cada 3 acumulen deutes per aquest motiu.
 
La pobresa energètica té múltiples causes: l’encariment del preu de l’energia -en els últims 5 anys, el preu de la llum ha pujat un 63% arreu de l’Estat-, la precarietat dels habitatges que no garanteixen un bon aïllament tèrmic i la incapacitat econòmica de moltes famílies per fer front al pagament de les factures i a reformes o accions per millorar l’eficiència energètica. A tot això, s’hi afegeix la inexistència d’un marc que reguli o defineixi qui és el “consumidor vulnerable” i amb quines accions se l’ha de protegir. Actualment, a l’Estat Espanyol, només existeix la regulació a través del bo social per l’electricitat, que és del tot insuficient, un bo que no existeix per al gas o el butà, energia d’ús majoritari entre les persones amb majors dificultats econòmiques.
 
Davant d’aquesta situació, la Creu Roja ha lliurat ajuts econòmics per pagar subministraments d’aigua, llum o gas, o estufes i gasoil a 2.850 persones en situació de vulnerabilitat. També es realitzen arranjaments a les llars de les persones ateses per la Creu Roja per millorar l’eficiència energètica dels habitatges, s’organitzen tallers d’estalvi domèstic i s’ofereix assessorament sobre els bons socials i d’altres ajuts que es poden sol•licitar per pagar els subministraments des dels Punts de Suport a les Famílies.
 
La Creu Roja participa en la Taula sobre pobresa energètica, creada per la Generalitat el juny d’enguany, per contribuir a la definició de la persona vulnerable energèticament, mínims de provisió energètica i models de tarifes socials. L’entitat també manté acords amb ECO-SERVEIS per a l’assessorament sobre mesures i normatives canviants en relació a l’electricitat i poder establir sinèrgies de treball conjunt; AGBAR, per ajudar a pagar el rebut de l’aigua a col•lectius vulnerables identificats per la Creu Roja; i ENDESA, amb qui es manté un acord per millorar les instal•lacions a col•lectius vulnerables atesos per la Creu Roja.
 
La institució humanitària també adreça les següents propostes a administracions públiques, teixit empresarial i societat civil per posar fre a la pobresa energètica:
  • 1- Solucions d’emergència per evitar talls de subministrament aquest hivern.
  • 2- Implicació de les empreses subministradores.
  • 3- Estàndards consensuats sobre com valorar la pobresa energètica i els mínims garantits per dret.
  • 4- Simplificar els circuits per tramitar els ajuts, revisar els criteris d’accés i informar millor dels ajuts a consumidors
  • 5- Definir polítiques, normes i accions preventives per fomentar aïllament tèrmic i estalvi energètic en rehabilitació i/o nova construcció.
  • 6- Incentivar l’adquisició d’electrodomèstics de baix consum (ajuts directes o indirectes).
  • 7- Línia d’ajuts socials associada al gas butà (actualment no bonifica i és molt utilitzada per col•lectius vulnerables)

 
 
 
COMPARTEIX-LO  
 
  Compartelo en Facebook Compartelo en Twitter Compartelo en Delicious Compartelo en Yahoo Compartelo en Linkedin  
Col·labora   Fes-te´n voluntari/ària   Fes-te´n soci/sòcia   Històric    
Enllaços d'Interès
www.ellsnopodenesperar.org http://tam.creuroja.org/ http://www.creurojajoventut.org
www.donarsangre.org
  www.generamosigualdad.org   http://lope.creuroja.org/
http://tad.creuroja.org/   www.sobrevulnerables.es   http://web.creuroja.org/acolliments