Butlletí Informatiu Digital Núm. 97 (2014)
Segueix-nos a:
 
Prop de 2.600 dones a Catalunya en situació de violència de gènere han rebut suport de la Creu Roja el 2014
Veure el cartell de la campanya
Imatge de la campanya “Connecta els sentits, no tot és amor!” de Creu Roja Joventut
Aquest any, la Creu Roja ha donat suport a 2.598 dones en situació de violència de gènere arreu de Catalunya, tant a través de projectes específics per a dones que han patit violència masclista com d’altres per sensibilitzar la ciutadania.
 
Entre aquests projectes específics per a dones que han patit violència de gènere, figura el servei de teleassistència mòbil per a víctimes de violència de gènere ATENPRO (Atenció i Protecció), amb 2.449 usuàries a Catalunya en els tres primers trimestres de l’any. Les usuàries d’aquest servei compten amb un aparell mòbil, connectat les 24 hores els 365 dies de l'any a una central d’atenció. Així, en cas que pateixin una agressió o temin que es pugui produir poden posar-se en contacte amb una central d’atenció, que les localitza immediatament per GPS i activa, si cal, els equips de resposta adequats. La Creu Roja truca periòdicament les usuàries per fer-ne seguiment i els ofereix altres recursos i prestacions des de la seva xarxa territorial.
 
D’altra banda, la Creu Roja dóna suport laboral per a la inclusió social de dones que han patit violència de gènere. L’ocupació no només és la base de la inclusió social de les persones, sinó que també permet a aquestes dones adquirir independència econòmica, cosa que facilita trencar amb la situació de violència. Per això, la Creu Roja desenvolupa itineraris personalitzats d’inserció per a aquestes dones, treballant el seu apoderament, les seves competències personals i professionals i generant oportunitats laborals amb el teixit empresarial. Des de principis de 2014, la Creu Roja a Catalunya ha atès en itineraris d’ocupació 149 dones (32% més que el 2013) en situació de violència de gènere, majoritàriament d’entre 31 i 44 anys i amb més de 2 anys sense feina remunerada. Entre elles, la taxa d’inserció laboral és del 30%.
 
Cal destacar que les entitats socials estan desenvolupant un paper fonamental en la inserció sociolaboral de les dones en situació de violència gènere, i més encara des que han disminuït els recursos públics per a l’atenció d’aquest col•lectiu.
 
En cadascuna d’aquestes accions, la Creu Roja vol remarcar la importància de seguir lluitant contra la desigualtat entre sexes, des de les seves diferents vessants i des dels diversos projectes d’atenció a les persones.
 
Connecta els sentits, no tot és amor!
 
Pel que fa a campanyes de sensibilització, Creu Roja Joventut ha llançat aquest 25 de novembre la campanya “Connecta els sentits, no tot és amor”. La campanya gira al voltant d’aquelles formes de violència de gènere que s’exerceixen a través de les xarxes socials i els mitjans de comunicació. La campanya pretén sensibilitzar la ciutadania, especialment joves i adolescents, i apoderar la població perquè detecti els primers senyals de violència de gènere, micromasclismes o relacions abusives. A les xarxes socials, es va promoure que es pugessin fotos i comentaris contra la violència masclista, amb el hashtag #25ncrj. A més, s’han fet diverses activitats de carrer o en espais d’educació formal i no formal.
 
Més d’una dotzena d’assemblees locals i comarcals de la institució humanitària han participat en la campanya, entre les que figuren les següents: Girona (ciutat), Tarragona (ciutat), Amposta, Tortosa, Valls, Cerdanyola-Ripollet-Montcada, Sentmenat, Masnou-Alella-Teià, Montgat-Tiana, Alt Maresme (Tordera), Mollet del Vallès-Baix Vallès, Terrassa i Lleida (diferents municipis de la demarcació).
 
La violència de gènere a Catalunya
 
Catalunya, amb 14 dones assassinades per violència de gènere el 2014 (de les quals 7 havien denunciat) fins el 24 de novembre, és la comunitat autònoma amb major mortalitat per aquest motiu arreu de l’Estat. Les morts de Catalunya suposen el 30% del total estatal. A més, és la comunitat autònoma amb major denegació d’ordres de protecció (62%) de tot l’Estat i amb el rècord de denúncies retirades (13%). Si bé és cert que el nombre de denúncies ha disminuït, aquesta reducció pot amagar una violència sostinguda davant del desemparament i la situació de desprotecció en la qual queda la dona si no s’atreveix a fer el pas de denunciar.
 
La violència de gènere és un problema estructural, una xacra social, davant de la qual existeixen greus carències institucionals, sobretot en el sistema judicial i en les polítiques de prevenció, que estan agreujant el problema, especialment en l’actual context de crisi. L’Estat espanyol ha baixat del número 10 al 29 en el rànquing d’igualtat de gènere del Fòrum Econòmic de 2010 a 2014.
 
 
 
COMPARTEIX-LO  
 
  Compartelo en Facebook Compartelo en Twitter Compartelo en Delicious Compartelo en Yahoo Compartelo en Linkedin  
Col·labora   Fes-te´n voluntari/ària   Fes-te´n soci/sòcia   Històric    
Enllaços d'Interès
www.ellsnopodenesperar.org http://tam.creuroja.org/ http://www.creurojajoventut.org
www.donarsangre.org
  www.generamosigualdad.org   http://lope.creuroja.org/
http://tad.creuroja.org/   www.sobrevulnerables.es   http://web.creuroja.org/acolliments