 Imatge de la favela Rocinha a Rio de Janeiro, Brasil. © Federació Internacional.
La Federació Internacional de Societats de la Creu Roja i de la Mitja Lluna Roja (FICR) ha presentat l'edició 2010 del seu Informe Mundial sobre Desastres en què alerta que els 2.570 milions d'habitants urbans que viuen en països de baixos i mitjans ingressos són vulnerables als nivells inacceptables de risc que augmenten la ràpida urbanització, la precarietat de la gestió urbanística local, el creixement de la població, la deficiència dels serveis de salut i, en molts casos, la creixent onada de violència urbana. Gran part d'aquesta població urbana també està molt exposada a les conseqüències del canvi climàtic.
Com a conclusió de l'Informe s'indica que entre dos terços i la meitat de la població de la majoria de les ciutats de països de baixos i mitjans ingressos viu en assentaments informals on és comú que les autoritats locals es neguin a oferir la infraestructura i els serveis essencials que tant contribueixen a reduir el risc de desastres.
L'informe afirma que la causa principal de què hi hagi tants damnificats per desastres urbans resideix que 1.000 milions de persones viuen en cases precàries situades en llocs sense cap infraestructura de reducció de perills ni serveis. Un any qualsevol, més de 50.000 persones poden morir en un terratrèmol i altres 100 milions veure’s afectats per inundacions; els més perjudicats solen ser els habitants vulnerables de les ciutats.
Per tot això, l'Informe insta a la comunitat internacional, governs i ONG a abordar immediatament la diferència del risc urbà que existeix entre aquelles ciutats que estan ben gestionades i disposen dels recursos necessaris, i aquelles que es debaten amb la falta de recursos, coneixements i voluntat d'assegurar un bon funcionament de l'entorn urbà.
Una bona gestió urbana és indispensable per assegurar no només que els habitants estiguin capacitats i siguin consultats, sinó també que participin en el desenvolupament del seu entorn urbà en comptes de vistos abocats a la marginació i exposats als desastres, el canvi climàtic, la violència i la mala salut.
|