 Dones de Kayes i Ségou
L’escissió o mutilació genital femenina (MGF) és una pràctica ancestral estesa en diferents regions de l’Àfrica, amb greus conseqüències ginecològiques, obstètriques i psicosocials. El factor religiós no és un determinant fonamental, sinó que és més rellevant la pertinença a una ètnia o una altra a l’hora de practicar l’escissió, i la seva incidència és major a les zones rurals o aïllades.
Un dels països de l’Àfrica amb major prevalença de la MGF és Mali, amb una taxa del 85% entre les dones de 15 a 49 anys, si bé no existeixen indicadors de la seva incidència entre les nenes de 0 a 14 anys, on podria ser fins i tot més elevada. Per fer front a aquesta situació i contribuir a l’abandonament d’aquesta pràctica, la Creu Roja Espanyola i la Creu Roja a Mali estan reforçant la seva intervenció en dues de les regions del país més afectades: Ségou (98% de prevalença) i Kayes (98%). Compten amb el suport de l’Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament (AECID).
La intervenció inclou l’atenció psicològica i mèdica gratuïta a víctimes de qualsevol tipus de mutilació genital femenina, amb la finalitat de millorar la salut i les condicions de vida d’aquestes persones. Aquestes dones reben, a més, ajudes per a la seva reinserció socioeconòmica, en particular les pacients víctimes de fístules, queloides.
La Creu Roja treballa, a més, amb els líders comunitaris, el personal sociosanitari, els professors i les organitzacions comunitàries de base a través de diferents mòduls de formació i de sensibilització, en els quals les dones participen activament, amb independència d’haver estat o no víctimes de la mutilació genital.
La intervenció de la Creu Roja s’emmarca en el Pla Nacional de Lluita contra l’escissió i es proposa establir com a resultat que, d’aquí al 2012, es millori el benestar de les dones a través de la reducció de la pràctica de l’escissió entre un 65 i un 85%.
|