 Portada de l'Informe Mundial de Desastres 2011. © FICR
Prop de 1.000 milions de persones pateixen desnutrició, mentre que 1.500 milions de persones pateixen sobrepès. De fet, l'excés de nutrició comporta actualment més morts en alguns països del sud d'Àsia i del nord d'Àfrica (uns 2,4 milions per any) que la fam, cosa que deixa clar que la malnutrició és un fenomen molt més estès que la gana.
Aquestes són algunes de les sorprenents dades que es desprenen de l'Informe Mundial sobre Desastres 2011, que elabora anualment la Federació Internacional de Societats de la Creu Roja i de la Mitja Lluna Roja, que s'ha presentat al setembre arreu del món.
La presentació a Espanya de l'Informe Mundial sobre Desastres ha estat a càrrec d'Antoni Bruel i Carreras, Coordinador General de la Creu Roja. L'edició d'aquest any se centra en fam i malnutrició i aborda alguns dels reptes que planteja l'actual sistema alimentari mundial.
"Les dades que ofereix l'Informe són evidentment pessimistes en aquest sentit. Més de 925 milions de persones patien gana crònica el 2010, és a dir, més que a principis de la dècada de 1970. En els últims 30 anys, va prevaldre l'opinió que els preus dels aliments es mantindrien baixos i estables… i no ha estat així", indica Antoni Bruel.
Prou aliments per a tots
Encara que la producció mundial d'aliments hauria de proveir tota la població del planeta, el 2011 prop de mil milions de persones se'n van a dormir cada nit amb gana. Entre les causes d'aquesta crisi profunda, caldria citar les creixents desigualtats i la transformació dels aliments i la terra en productes comercials, que es venen al millor postor, en violació del dret universal fonamental a una alimentació nutritiva i suficient.
En aquesta edició de l'Informe Mundial, s'hi analitzen les causes de la gana i la desnutrició i es propugnen algunes solucions, entre d'altres un major suport als petits agricultors, la regulació més estricta de l'especulació financera, l'agricultura sostenible, la promoció de l'autosuficiència de les comunitats, la protecció social i l'enfortiment de les institucions internacionals.
L'informe aborda, a més, qüestions sobre la desigualtat de gènere en aquest context: s'estima que les dones representen el 60% de les persones desnodrides i, en alguns països, les nenes tenen dues vegades més probabilitats que els nens de morir de desnutrició i per culpa de malalties infantils evitables.
Avui dia, el problema de la desnutrició i la inseguretat alimentària va més enllà de la manca d'aliments. "Té molt més a veure amb la falta d'accés als aliments -és a dir, la pobresa- i amb factors com la desigualtat, els efectes del canvi climàtic en l'agricultura a petita escala, l'especulació al mercat de 'futurs' de productes alimentaris, la caiguda dels preus i l'alt cost de productes agrícoles com els fertilitzants", apunta el Coordinador General de la Creu Roja.
|